Recepty

Autor fotografie Mrkvance je Jiří Rathouský

 

Když se řekne Vysočina, představíte si kraj na pomezí Čech a Moravy nebo šišku voňavé uzeniny? Nejlépe obojí, protože Vysočina a dobré poctivé jídlo k sobě nepochybně patří. Zdejší svěží vzduch svědčí nejen typické plodině – bramborám – ale podporuje také chuť k jídlu. A možností, jak na Vysočině zahnat hlad a žízeň, je více než dost…
Přijeďte a ochutnejte!

Jihlavská kyselka

Suroviny: 1 l podmáslí, 1 l vody, 500 g brambor, 60 g másla, 40 g hladké mouky, 2–3 vejce, sůl, kmín

Postup:…

více...

Horácká houbová polévka

Suroviny: 300 g hříbků, 4 brambory, 1 cibulka, 1 lžíce másla, 1/4 l kyselé smetany a 1… více...

Bramborové škubánky

Suroviny: 1 kg brambor, sůl, 200 g hrubé mouky, 80 g sádla, mletý mák, cukr moučka, strouhaný tvaroh.

Postup: brambory…

více...

Bramborové placky se škvarky

Suroviny: 500 g vařených brambor, 500 g hrubé mouky, sůl, 120 g vepřových škvarků, 2 vejce,… více...

Podhorácké mládě

Suroviny: 200 g cukru, 200 g másla, 4 žloutky, 500 ml mléka, 50 g kvasnic, mouka, sůl,… více...

Křehotiny, křupance

Suroviny: 250 g hladké mouky, 2 žloutky, sůl, kousek másla, 3 lžíce vody.

Postup: suroviny smícháme a vypracujeme…

více...

Velikonoční hlavička

Suroviny: 1 l mléka, uzené, bůček, 6 vajec, bylinky, hrst mladých kopřiv, pepř, sůl.

Postup: z mléka…

více...

Kapr po pacovsku

Suroviny: 600 g očištěného kapra, 30 g sádla, 30 g rajčatového protlaku, 50 g čerstvých hříbků nebo přiměřené množství sušených hub, česnek.

Postup: porce…

více...

Pučálka

Suroviny: neloupaný hrách, sádlo, med, sůl, pepř.

Postup: celý neloupaný hrách namočíme do vlažné vody. Když po několika…

více...

Mrkvance z Polné

Suroviny: 1 kg mouky (2/3 polohrubé, 1/3 hladké), 200 g másla, 1 lžíce sádla, 200 g cukru, 3 žloutky, 50–70 g kvasnic, sůl, asi 50 rozemletých semen fenyklu (lze nahradit i jiným kořením…

více...

Horácký závitek

Suroviny: 400 g zadního hovězího masa, 120 g kvašeného zelí, 120 g cibule, 120 g brambor, 100 g oleje, 2 vejce, 40 g slaniny, 40 g hladké mouky,… více...

Zaklechtaná polévka, černá polévka

Suroviny: sušené houby, kmín, brambory, zásmažka ze sádla, hladká mouka

Postup: sušené houby povaříme ve slané vodě s kmínem a kousky brambor. Zahustíme zásmažkou…

více...

Slepičí polévka (do kouta)

Suroviny: očištěná a vykuchaná slepice, nové koření, pepř, badyán, kořenová zelenina

Postup: očištěná a vykuchaná slepice se uvaří do měkka s novým kořením,…

více...

Mrzáky

Suroviny: zbytky masa, škvarků nebo uzeného masa, hrubá krupice, vývar, sůl, pepř, majoránka, česnek.

Postup: zbytky masa, škvarků nebo uzeného se umelou, přidá…

více...

Drštička

Drštička I
Ustrouhané vařené a syrové brambory se smíchají s trochou mouky, přidá se vajíčko, česnek, sůl, pepř, majoránka, kmín a na pomaštěném…

více...

Peciválky

Suroviny 500g hladké mouky, 50g rozpuštěného másla, 70g cukru, 1 vejce, špetka soli, ¾ kostky kvasnic, 2 dcl mléka   

 

Postup:…

více...

Pajerský (německý) koláč

Suroviny:

Těsto: hladká mouka 340g, žloutky 2 kusy, cukr moučka 50 g, droždí 20 g, mléko 170 ml, máslo 70 g, lžíce sádla

Náplň: tvaroh…

více...

Německý svatební koláč (Schirmkuchen)

Suroviny:

Těsto:1 kg polohrubé mouky, 250 g másla, kostka droždí,, špetka soli, 100 g cukru do těsta, 4 žloutky, mléko

Drobenka: mouka…

více...

Bamborové knedlíky s česnekem

Suroviny:0,5 kg brambor,20 dkg hrubé krupice,1 vejce,2-3 stroužky česneku, sůl, majoránka

 

Postup:Barbory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme… více...